Als u op dit moment een eigen woning hebt, maar om wat voor reden dan ook behoefte hebt aan een nieuwe woning, is de eerste stap die u kunt zetten, uw huis verkopen. Het verkopen van een huis is niet altijd even makkelijk en het is dan ook van belang dat u zich hier goed op voorbereidt. Zorg dat uw woning zich in een goede staat bevindt en regel de verplichte attesten.

Met of zonder makelaar?

Bij het verkopen van een woning denken veel mensen dat het noodzakelijk is om een makelaar in te schakelen. Dit is wel gebruikelijk, maar dat betekent niet dat het noodzaak is om gebruik te maken van de diensten van een makelaar. Uw huis verkopen zonder makelaar is tegenwoordig eenvoudiger dan ooit, waardoor het zeker aangewezen is om hier rekening mee te houden bij het maken van uw keuze. Het inschakelen van een makelaar kan u bepaalde taken uit handen nemen en moeite besparen, maar onderaan de streep zult u zien dat dit een hoop geld kost. Dit is dan ook de reden dat steeds meer mensen ervoor kiezen om hun woning te verkopen zonder hierbij een beroep te doen op de diensten van een makelaar. 

Is uw woning in een goede staat?

Als u uw eigen woning te koop aanbiedt, hoopt u waarschijnlijk dat deze zo snel mogelijk wordt verkocht en wel tegen een zo hoog mogelijk bedrag. Om dit voor elkaar te krijgen, is het belangrijk om uw woning zo aantrekkelijk mogelijk te presenteren. Dit kunt u doen door middel van het doen van enkele kleine aanpassingen aan de woning. Door bepaalde delen van de woning te voorzien van een nieuwe laag verf of andere vormen van onderhoud, kan een woning er in het geheel aanzienlijk beter uit komen te zien. Dit zal resulteren in meer mensen die interesse tonen in de woning. Ook kan het slim zijn om de tuin zo goed mogelijk te verzorgen voordat u foto’s maakt die op internet geplaatst worden. Op deze manier zal uw woning aantrekkelijker zijn voor mensen die op zoek zijn naar een nieuw huis. 

Het voorbereiden van het verkoopproces

Bij een woning verkopen komt redelijk wat bij kijken. Dit maakt dat het voor mensen die nog nooit eerder zelf hun woning hebben verkocht soms lastig kan zijn om dit alles zelf te regelen. Echter, als u deze drie attesten al kan regelen is dit al de helft van het werk:

  1. EPC attest

Het EPC of Energieprestatiecertificaat is een attest dat de energieprestaties van een woning weergeeft. Het is veruit het bekendste attest waar men aan denkt bij het kopen van een woning. Het geeft aan hoe energiezuinig uw huis is en wat er nog moet of kan gebeuren om de energieprestaties te verbeteren.

  1. Elektrische Keuring

Een elektrische keuring geeft de staat weer van de elektriciteit van uw woning. De elektrische keuring is verplicht in elke woning. Elke elektrische installatie (nieuw, voor 1981 of een tijdelijke installatie zoals werfkast) moet verplicht door een erkend controle organisme gekeurd worden volgens de AREI-normen.

  1. Asbest attest voor woningen ouder dan 2001

Een derde attest, indien uw woning ouder is dan het jaar 2001, is het asbestattest. Een asbestdeskundige komt langs en zal aan de hand van een asbestinventaris controleren waar er asbest in het gebouw aanwezig is en in welke toestand die zich bevinden. 

Comments are closed.

Dit vind je ook leuk