Veel bedrijven hebben naar aanleiding van de COVID-19 crisis de overstap gemaakt naar het (gedeeltelijk) thuis laten werken van hun personeel. Eerst was dit uit noodzaak, maar veel werknemers hebben het als een succes ervaren en blijven graag nog één of meer dagen vanuit huis werken. 

De grootste uitdaging is om ervoor te zorgen dat je personeel even gemotiveerd en productief blijft wanneer zij op kantoor werken. In deze blogpost zullen we je enkele tips geven over hoe je als bedrijf het personeel gemotiveerd kunt houden terwijl ze thuiswerken en hoe je de productiviteit van thuiswerkend personeel kunt verhogen.

Hoe je personeel gemotiveerd houdt

Het is belangrijk dat je als bedrijf je personeel gemotiveerd houdt, ook al werken ze vanuit huis. Als je personeel geen motivatie meer heeft, kan dit leiden tot een lagere productiviteit en lagere verkoopcijfers. We geven je enkele tips om je te helpen dit te voorkomen.

Tip 1: Vraag regelmatig hoe het gaat

Het eerste dat je kunt doen is regelmatig contact met hen op te nemen, zodat ze weten dat ze nog steeds een waardevol onderdeel van je bedrijf zijn. Dit kan door middel van telefoongesprekken, e-mails en chatberichten. Echter is een telefoongesprek wel de meest persoonlijke optie, waardoor jouw werknemer zich echt gezien voelt. Neem hier dus af en toe de tijd voor.

Tip 2: Geef personeel vrijheid

Een andere manier om je personeel gemotiveerd te houden is door hen de kans te geven om hun eigen ideeën te delen. Biedt jouw personeel daarom ook de kans om hun eigen projecten bedenken en uitvoeren. Hierdoor blijven ze gestimuleerd om actief bezig te zijn met de ontwikkeling van jouw bedrijf en voeren ze niet alleen maar voorgekauwde – en dus saaie – opdrachten uit.

Tip 3: Biedt flexibiliteit

Verder kun je ook voorzien in een flexibele werkomgeving. Laat je personeel hun eigen werktijden bepalen en geef hen de mogelijkheid om thuis te werken wanneer ze dat nodig hebben. Werknemers die een groter gevoel van autonomie ervaren, hebben vaak meer waardering voor hun werkgever. Hierdoor werken ze graag voor je.

Hoe je de productiviteit kunt verhogen

Wanneer je personeel thuiswerkt, valt het vaak niet op wanneer ze niet op hun maximale productiviteitsniveau werken. Ook kun je ze hier niet direct op aanspreken. Gelukkig kun je ook op afstand de productiviteit van  het personeel optimaal houden met behulp van de volgende strategieën.

Tip 1: Lever de juiste tools

Het eerste wat je kunt doen is door je personeel te voorzien van de juiste tools om hun werk te doen. Zorg ervoor dat ze de juiste software en hardware hebben om hun werk te kunnen doen. Je kunt eventueel overwegen om een tweede of zelfs derde scherm aan het personeel te geven dat normaalgesproken hiermee werkt. 

Tip 2: Communicatie en samenwerking

Daarnaast kun je ook voorzien in een goede communicatie en samenwerking. Zorg ervoor dat je personeel in staat is om met elkaar te communiceren en samen te werken, ongeacht of ze op kantoor of thuis zijn. Wanneer werknemers niet steeds op antwoord hoeven te wachten van elkaar, kan het werk sneller klaar zijn.

Tip 3: Stimuleer professionele zelfontwikkeling

Verder is het ook belangrijk dat je het personeel de kans geeft om hun vaardigheden te blijven ontwikkelen. Geef hen de kans om hun eigen vaardigheden te verbeteren door hen online leiderschapstrainingen, workshops en andere leeractiviteiten te laten bijwonen.

Conclusie

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je personeel gemotiveerd blijft wanneer ze thuiswerken. Dit kan door regelmatig contact met hen op te nemen en hen de kans te geven om hun eigen ideeën te delen. Verder kun je ook voorzien in een flexibele werkomgeving en de juiste tools om hun werk te doen. Om de productiviteit te verhogen, moet je je personeel de kans geven om met elkaar te communiceren en samen te werken, en hen de kans geven om hun vaardigheden te ontwikkelen. Door je personeel te betrekken en uit te dagen, kun je ervoor zorgen dat ze gemotiveerd blijven en productief blijven werken.

Comments are closed.

Dit vind je ook leuk